ITV News VR Newsroom

Earlier today, ITV launched an entire re-brand of its channels and programmes which included ITV News from ITN.  I worked with ITN’s in-house computer graphics department to create the virtual newsroom space that can be seen beyond the glazing of the virtual set. Although I have produced designs for VR sets before, these digital sets are probably the most integrated project that I have worked on to date and it’s been quite inspiring to explore the possibilities offered by this kind of technology.

The whole design package is very much a team effort. The VR studio/set was produced in-house by ITN, based upon designs by BDA. The VR newsroom was produced by me and designed in conjunction with BDA who produced the initial design concepts. The overall brand re-design is by Lambie Nairn.

The version shown here is for day time bulletins, there’s an alternate version for use on night time broadcasts.

 

Daybreak – From concept to final design

ITV re-launched Daybreak, their breakfast show at the beginning of September, 2012. With just over ten weeks until launch, I began working with the set designers at BDA to prepare the views for the six plasma screens that would be acting as windows within the new set.

After an early false start along a soon abandoned tangent, we returned to a blurred photograph that had been used successfully in earlier presentations. We recreated the contents of the photograph in 3D and expanded upon the scene it suggested. The photographic reference was only big enough to fill a single window panel and so we had to extend the courtyard scene in order for it to fit the three screen window arrangement at the centre of the set design.

As the designs evolved, more modern versions of the courtyard were developed. The materials and colour palettes were retained but the forms and planting became more ordered and we began to focus on the composition of shapes within the blurred end product.

Continued development of the design led to increased amounts of detail and decreasing amounts of sky.

In the final version of the design, the scene is heavily colour corrected to compensate for the blue/cyan bias of the plasma screens.

Client: ITV Daytime
Set Design and Art Direction: BDA
Scenery Construction: Scott Fleary

ITV Daybreak Launch